טרשת נפוצה - יש מוצא
אחד החידושים החשובים השנה בטיפול במחלת הטרשת הנפוצה הוא הצפי לאישור שימוש בתרופה חדשה - "אוקרליזומב". זו התרופה הראשונה ומקור תקווה גדולה גם לחולים במחלה מהסוג הפרוגרסיבי. בתקווה שתכנס לסל התרופות בסיבוב הקרוב. כך עדכן פרופ' אריאל מילר, מנהל המרכז לטרשת נפוצה במרכז הרפואי כרמל, שהוזמן לדבר בתכנית הבריאות בערוץ 10 על חידושים בטרשת נפוצה.
פרופ" מילר דיבר על המחקר האינטנסיבי בנושא הטרשת הנפוצה ואשר הביאו לפריצות דרך וחידושים חשובים בתחומי האבחון והטיפול בנושא. כיום ידוע שאין מדובר במחלה אחת של טרשת נפוצה אלא בקבוצת מחלות, שחשוב לאבחן ושהגישה הטיפולית שונה ביניהן.
חשיבות האבחון המוקדם, הסביר פרופ' מילר היא בכדי לאפשר התחלת טיפול מוקדם, וזאת כדי למנוע נזק מוחי בלתי-הפיך אשר עלול להיות כרוך במגבלות תפקודיות.
השימוש ב MRI מאפשר כיום אבחון מדויק יותר של המחלה, כבר בשלבים המוקדמים שלה עם התחלת התסמינים
הטרשת מתבטאת בד"כ לראשונה בגילאים 20-40. יחד עם זאת קיימת תת-קבוצה שבהם המחלה מופיעה בגילאים צעירים יותר, בילדות. בביה"ח כרמל נמצאים במעקב וטיפול כמה עשרות ילדים המטופלים במחלה והניסיון המצטבר בנושא חשוב. המרכז לטרשת נפוצה של כרמל נבחר כמרכז מצוינות מוביל של הכללית לשנת 2016.
המחלה שכיחה יותר בנשים עדכן פרופ' מילר. בעבר דובר על פי 2 יותר בנשים. כיום ברוב המדינות היחס הינו כבר פי 3 יותר ואף פי 4 יותר בנשים. עובדות עלו מעלות את חשיבות הגורם ההורמונלי בטרשת נפוצה. עובדה זו מקבלת חיזוק גם לאור השפעת ההיריון על המחלה. דובר גם השפעות של גורמי סיכון כמו עישון, השמנת יתר ועוד בנשים. נושא ההיריון והאופן של הטיפול לקראת, בזמן ולאחר ההיריון הם מהנושאים החשובים שיש כיום התייחסות אליהם.
מחקרים של השנים האחרונות הניבו שורה של טיפולים תרופתיים אשר מפחיתים את הפעילות ההתקפית של המחלה. בקבוצת התרופות הראשונה (הכוללת את האינטרפרון והקופקסון) הצטבר כבר ניסיון ארוך טווח באשר ליעילות ובטיחות הטיפולים. בהמשך אושר שימוש בתרופת ה"טייסברי" המתאימה ויעילה במיוחד לחולים עם מחלה יותר פעילה.
לאחר מכן קבלו אישור מספר תרופות המהוות דור חדש של טיפולים בשימוש בכדורים: גילניה, אובג'ו טקפידרה. ותרופה נוספת למחלה סוערת: למטרדה.
במחקרים אחרונים תוארו ממצאים המעידים על השפעת החשיפה לאור שמש, חשיבות מעקב אחר רמות ויטמין D וטיפול בויטמין D במקרה של חסר.
בתוכנית הסביר פרופ' מילר לצופים על אפשרות שיפור התפקוד ואיכות החיים בחולי הטרשת באמצעיות שימוש בטיפולים סימפטומטיים הקיימים להקלת התסמינים השונים. יש חולים המתמודדים עם עייפות, קשיים בהליכה, כאבים, קושי בשליטה בסוגרים , מצב הרוח ירוד. לכל אחד מתסמינים אלו קיים טיפול. בהתאם עבור כל מטופל ניתנת תכנית טיפול בהתאמה אישית , במסגרת יישום "רפואה בהתאמה אישית".
לסיכום , הדגיש כי בטרשת נפוצה יש כיום הרבה יותר אופטימיות. אין מדברים עוד על המחלה כעל מחלה חשוכת- מרפא, אלא כמחלה הניתנת לטיפול. המסר שלנו כיום הוא: "טרשת נפוצה – יש מוצא" סיכם פרופ' מילר מכרמל
בצילום – פרופ' אריאל מילר מכרמל – צילום אלי דדון