מחקר ורפואה – שני התחומים האלה משלימים ומניעים האחד את השני עד שכמעט אי אפשר להפריד ביניהם. הפעילות המחקרית בתחום הפעילות שלנו בבית החולים בית רבקה כמרכז שיקומי גריאטרי כוללת מחקרים רטרוספקטיביים בהם יש ניתוח נתונים של קבוצות מטופלים והסקת מסקנות לגבי הליך השיקום, ומחקרים פרוספקטיביים העוסקים בהתערבות טיפולית ובהשוואה בין קבוצות מטופלים.
מהם מחקרים רטרוספקטיביים ואיך מבצעים אותם בבית רבקה?
מדובר במחקרים המבוססים על נתונים המופיעים בתיק הרפואי של קבוצות מטופלים שקבלו שיקום בבית רבקה והשתחררו. באמצעות ניתוח הנתונים, אנו מסוגלים להבין למשל אילו גורמים משפיעים על יעילות השיקום, כיצד לייעל בעתיד את תהליך השיקום ולהגיע להישגים תפקודיים טובים יותר.
כדי להבין את עד כמה חשובים ונחוצים המחקרים האלה נביא דוגמה מעולם הטיפול בבית רבקה: באחד המחקרים האחרונים למשל, מצאנו קשר בין רמות ויטמין D והחלמה של מטופלים. מצאנו כי מטופלים המגיעים עם רמות ויטמין D תקינות, יהיו בעלי סיכויי ההצלחה ושיקום גבוהים יותר, ואילו מטופלים עם רמות נמוכות של ויטמין D יגיעו להישגים שיקומיים נמוכים יותר.
מחקר נוסף שביצענו בדק את כוח השריר, הממצאים הוכיחו שמטופלים המגיעים ברמה תפקודית טובה יותר עם רמת שריר חזקה יותר, יגיעו להישגים שיקומיים טובים יותר.
המשמעות היא, שבאמצעות הערכה של גורמים שונים ביכולתנו לקבל מידע על תוצאות צפויות של היכולת השיקומית. כך אנחנו יכולים למקד את אופי הטיפול, לתאם ציפיות מול המטופל ומשפחתו ועוד.
ומהם המחקרים הפרוספקטיביים בית רבקה?
מחקרים אלו כוללים התערבות טיפולית אם באמצעות תרופה, עבודה על מכשיר מסוים בפיזיותרפיה או טיפול קוגניטיבי ובדיקה האם התערבות זו מובילה לתוצאות שיקומיות טובות יותר מהטיפול המקובל. המחקרים מתבצעים תוך כדי תיעוד ובקרה במערכות המידע של בית החולים, כמובן לאחר קבלת הסכמת המטופלים ובני משפחותיהם. למחקרים אלו יש חשיבות מדעית גבוהה, הם מספקים מידע אמין, אך הם ארוכים יותר וכאמור דורשים את הסכמת המטופל ומשפחתו.
אילו שיתופי פעולה קיימים בעולם המחקר של בית רבקה?
מי שעוסק בתחום המחקר יודע כי הוא מצריך שילובי כוחות רבים, גם כדי לגייס מימון למחקר וגם כדי לייצר ממנו ערך אמיתי. לכן הקמנו מערך של שיתוף פעולה פנימי בתוך בית החולים עם הדיסיפלינות השונות - צוותים פרה-רפואיים, פיזיותרפיסטים, מרפאות בעיסוק, תזונאיות ועוד.
במקביל אנחנו נמצאים בעיצומו של הליך לפיתוח שיתוף פעולה עם מוסדות אקדמיים שונים: אוניברסיטת תל אביב הוא הראשי שבהם, אך לא רק. ביצענו מחקר בשיתוף סטודנט למתמטיקה ומחשבים מאוניברסיטת בן גוריון שכלל ניתוח נתונים של חולי שבר ירך ועיבוד סטטיסטי משוכלל אשר שיפר את הבנתנו לגביי גורמים המנבאים הצלחה בשיקום.
בנוסף, אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם בתי חולים נוספים של כללית: בלינסון והשרון השכנים בפתח תקווה, מאיר בכפר סבא וכמובן בית לוינשטיין המתמקד גם הוא בהענקת טיפול שיקומי. זה כמובן לא נגמר כאן, בקרוב נשתף פעולה מול מכון וינגייט במחקרים מתחום רפואת הספורט, ויצרנו קשר עם הקהילה לביצוע מחקרים משותפים. אנחנו רואים ערך גבוה בשיתופי הפעולה האלו.
טודנטים שפונים אלינו, יכולים להרוויח מכך שילמדו את סגנון העבודה, יוכלו לחשוב מחוץ לקופסה, וללמוד גם שיטות מחקר המדגימות כיצד לאסוף נתונים ולהסיק מסקנות. העבודה מספקת ומעניינת ומאפשרת לנו ללמוד טוב יותר על נתוני האשפוז, דרכי הטיפול, הנתונים הדמוגרפיים ועוד.
מה למדנו באמצעות המחקרים?
מהמחקרים הרבים שכבר ביצענו צברנו ידע רב והצלחנו להגיע למסקנות בתחומים רבים: למשל החלטה על אלו מדדי שיקום מתאימים לאוכלוסיות המטופלים השונות.
מדדי השיקום מאפשרים לנו לאמוד ולהעריך את יעילות השיקום ואת ההישגים התפקודיים בקרב מטופלים סיעודיים למשל, כאשר המטרה היא שיפור מעברים ממעבר עם מנוף למעבר בעזרת מטפל יחיד על מנת שיוכלו להשתחרר לביתם. לכן ,יכולת המעברים תהיה מדד השיקום העיקרי אצלם.
במטופלים ניידים לעומת זאת, חשוב להתייחס למהירות ואיכות ההליכה מאחר ואנו מעוניינים שיחזרו לתפקוד עצמאי ויוכלו ללכת ברחוב ולחצות כביש בבטחון.
במה עוזרים מדדי השיקום?
• מאפשרים השוואה בין התפקוד או כמות העזרה לה המטופל נזקק בתחילת הטיפול לסופו.
• שיעור החוזרים הביתה לתפקוד מלא ממוסדות לעומת שחרור הביתה עם מטפל
• בדיקת יכולת ניידות (מרחק הליכה, שווי משקל) ועוד.
בנוסף, למדנו כי אחד הפרמטרים החשובים בשיקום הוא זמן. יש קבוצות מטופלים שאם נעניק להן יותר זמן שיקום, נוכל להגיע להישגי שיקום גבוהים, לתוצאות טובות במיוחד. למשל, מטופלים עם ירידה בתפקוד הקוגניטיבי, מטופלים עם שברי ירך מרוסקים ועוד.
איך פונים לביצוע מחקר בבית רבקה?
המחקר במרכז רפואי בעל אופי מיוחד כשל בית חולים בית רבקה הוא מגוון ומקיף, מתבסס על נתונים רפואיים ומחקרים שנאגרים כבשגרה כל הזמן. הוא בוחן את השפעות הטיפול, הזמן הדרוש לשיקום ואופי הטיפול. אנחנו מזמינים סטודנטים למחקר, שנוגעים לתחום הפעילות שלנו, לפנות אלינו ולשתף פעולה מתוך הבנה כי הרווח במקרה הזה הוא הדדי. ניתן לפנות למייל: avitalhe@clalit.org.il
פרופ' אביטל הרשקוביץ MD היא מומחית בגריאטריה ורפואת משפחה, מנהלת מחלקות ד' במרכז הרפואי בית רבקה ומרצה בכירה באוניברסיטת תל אביב
אולי יעניין אותך גם:
>> פעילות מחקרית קלינית בפיזיותרפיה
>> פעילות אקדמית בפיזיותרפיה