תזונה ודיאטה

שירות הדיאטה כמרכיב בתהליך השיקום

צוות הדיאטניות, הוא חלק מהצוות הרב - מקצועי המלווה את המאושפז במהלך תקופת האשפוז ועוזר לו בהכנות לקראת השחרור והחזרה הביתה.

שירות הדיאטה כמרכיב בתהליך השיקום

בנוסף לייעוץ הניתן למאושפזים ובני משפחותיהם, לצוות ארבעה תפקידים עיקריים:


קביעת התפריט

התפריט נקבע לפי הנחיות משרד הבריאות ובהתבסס על ארבעה עקרונות מנחים:
1. יצירת תפריט מאוזן הכולל את כל אבות המזון.
2. גוון התפריט שיתאים מבחינה תזונתית, אך לא פחות חשוב טעים ומשביע לסועדים.
3. מותאם לפי מרקם מזון שהסועד מסוגל לאכול.
4. הקפדה על טריות ועל אסתטיקה.
התפריט נקבע בשיתוף עם הנהלת המטבח בבית החולים וקיים תיאום ושיתוף פעולה מלא ויומיומי כדי להבטיח את המזון האיכותי ביותר.


קביעת תפריט פרטני

מרבית אוכלוסיית המאושפזים בבית רבקה הם אנשים קשישים הסובלים ממחלות שונות. כפועל יוצא של מצב זה יש לקבוע תפריט מיוחד לכל מאושפז בהתחשב במצבו הבריאותי.

צוות הדיאטניות נותנות את דעתן למגוון היבטים:

מצב כללי של המאושפז: שקילה, מדידה, בדיקות דם והסתכלות.
הרגלי אכילה - שמירה (במידת האפשר) על הרגלי האכילה של המאושפז והעדפותיו האישיות.
הגבלות רפואיות - תשומת לב מיוחדת ניתנת להגבלות הרפואיות המשפיעות על התפריט המותר כגון סוכרת, שומנים בדם, בעיות נפרולוגיות ועוד.
יכולות האכילה של המאושפז - התחשבות ביכולת הלעיסה והבליעה של המאושפז המשפיעה באופן ישיר על מרקם המזון הניתן.
הצרכים התזונתיים - צוות הדיאטניות מחשבות את ערכו הקלורי והחלבוני של התפריט הנקבע ומקפידות כי ערכים אלו יתאימו לצרכיו של המאושפז, על-פי הערכה התזונתית שנעשתה.

נתוני הדיאטה הנקבעת מוזנים לתוך מאגר ממוחשב, שמחובר ישירות למטבח בית החולים ואשר ממנו נשאבות כמויות המזון שאותן המטבח צריך לנפק למחלקות השונות בכל ארוחה וארוחה. כל שינוי במצבו הבריאותי והגופני של המאושפז מחייב שינוי תזונתי ועדכון של המאגר הממוחשב, על מנת להתאים את כמויות הניפוק במטבח המרכזי.

שימוש בתוספי מזון רפואיים והזנות מיוחדות

נוצרים מספר מצבים שבהם לא ניתן למלא את צרכיו התזונתיים של המאושפז על-ידי תפריט רגיל. במקרים כאלה הדיאטניות קובעות תוספי מזון רפואיים הניתנים למאושפז כתוספת לתפריט שנקבע או במקומו. דרך נתינת תוספים אלה נקבעת בהתאם למצבו של המאושפז וליכולת הבליעה שלו.
בעשרים השנים האחרונות חלה התקדמות בטכניקות הזנה שמתבצעות ישירות לקיבה או למעיים, באמצעות צינור הזנה העוקף למעשה את הפה, מנגנון הבליעה והוושט. טכניקה זו מאפשרת להזין חולה בכמויות הדרושות לו, גם כשיכולת הבליעה שלו מוגבלת.
לעיתים בעקבות טיפול ושיפור במצבם הבריאותי הכללי של המאושפזים, חלקם נגמלים מהזנה זו ועוברים להזנה רגילה. במקרים שבהם הזנה זו נמשכת לאורך זמן, משתמשים במספר תוספי מזון רפואיים ומעושרים, לצורך שמירה על מצבו התזונתי של החולה.

הדרכות מקצועיות לצוות המחלקות

צוות הדיאטניות בשיתוף מנהלות הצוות הסיעודי מקיים באופן רציף במשך השנה סדנאות לצוותים הסיעודיים במחלקות. מטרת הסדנאות היא הרחבת הידע של הצוותים כדי לשפר את דרכי ביצוע תכניות ההזנה.
בין מגוון הנושאים הנידונים בסדנאות, מדריכות צוות הדיאטניות בנושאים שונים: 

  • אבות המזון
  • פיזיולוגיה בסיסית של גוף בריא
  • מחלות שכיחות והתאמת התזונה בהתאם
  • הדרכה של צורת הגשת המזון והדרך שבה הוא מוגש, לפי הדיאטה שנקבעה לחולה
  • קביעת שפה משותפת בין שירות הדיאטה לצוותי המחלקות

כל זאת נעשה על מנת לשפר את השירות ואת הטיפול במאושפז.